Malaysia amal pendekatan berhati-hati sebelum iktiraf kerajaan Taliban

0
15
SAIFUDDIN ABDULLAH

PUTRAJAYA – Malaysia hanya akan membuat keputusan berkaitan pengiktirafan terhadap kerajaan Taliban di Afghanistan sekiranya organisasi antarabangsa seperti Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) menyatakan pendirian berhubung perkara itu.

Menteri Luar, Datuk Seri Saifuddin Abdullah berkata, setakat ini Malaysia belum membuat sebarang keputusan dan mengambil pendekatan berhati-hati berhubung perkara berkenaan.

“Buat masa ini belum ada proses untuk mengiktiraf (kerajaan Taliban) dan kita tidak terburu-buru,” katanya pada Bernama selepas menyampaikan amanat tahun baharu 2022 Kementerian Luar (Wisma Putra), di sini hari ini.

Mengenai bantuan kemanusiaan ke Afghanistan, Saifuddin berkata Malaysia sebelum ini sudah berikrar memberikan USD100,000 kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk tujuan itu.

Selain itu, beberapa badan bukan kerajaan (NGO) Malaysia juga telah menghulurkan bantuan kepada Afghanistan, antaranya Global Peace Mission Malaysia (GPM) yang merupakan antara NGO terawal masuk ke negara itu selepas pengunduran tentera Amerika Syarikat (AS) dari Kabul.

Taliban mengambil alih pentadbiran Afghanistan pada Ogos, menamatkan kehadiran tentera AS serta NATO selama bertahun-tahun selain menyaksikan pengunduran Presiden Ashraf Ghani.

Dalam pada itu, Saifuddin dalam amanatnya menyarankan Wisma Putra untuk turut memberi perhatian kepada negara-negara sedang berkembang (emerging countries) atau ekonomi baharu dan tidak begitu terkesan dengan pandemik Covid-19.

Antaranya negara-negara bekas Soviet dan sekitar Laut Caspian.

“Jika terdapat sesuatu yang ada kepentingan kepada negara dan ekonomi boleh kita cadangkan. Contohnya Bangladesh, ramai orang kita anggap ia negara mundur tetapi mereka sebenarnya sudah jadi negara sedang membangun.

“Ada juga beberapa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang sedang melihat kepada negara-negara bekas Soviet dan Laut Caspian serta negara-negara kecil yang kita tak pandang begitu penting tetapi mereka (GLC) nampak masa depan negara berkenaan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here