Malaysia tambah baik pengurusan banjir-PM

0
14
Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika mempengerusikan Mesyuarat Khas Task Force Pengurusan Pasca Bencana Banjir Monsun Timur Laut 2021/2022 pagi tadi

CYBERJAYA – Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat (JPBP) akan dilaksanakan selepas tamat Monsun Timur Laut (MTL) bagi membincangkan pelan jangka pendek dan jangka panjang pengurusan banjir negara. 

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, bagi meningkatkan tahap perlindungan infrastruktur saliran dan pantai,  Kementerian Alam Sekitar dan Air mencadangkan peningkatan tahap perlindungan atau kala ulangan reka bentuk infrastruktur saliran dan pantai daripada 100 tahun Average Recurrence Interval (ARI) kepada  200 tahun ARI.

“Cadangan penambahbaikan kepada Jabatan Meteorologi Malaysia pula meliputi Sistem Amaran Siren Banjir Berpusat dikoordinasi Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS).

“Contoh di Sri Muda, siren amaran telah dibunyikan sebagai amaran kepada penduduk. Kerajaan juga akan menambahkan lagi jumlah siren yang dilengkapi amaran suara di lokasi-lokasi berisiko untuk mengarahkan penduduk berpindah. 

“Kamera Litar Tertutup (CCTV) di stesen pemantauan aras air agar penduduk bersedia untuk berpindah sekiranya air berada pada paras bahaya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu hari ini, Perdana Menteri mempengerusikan Mesyuarat Khas Task Force Pengurusan Pasca  Banjir Bencana Monsun Timur Laut 2021/2022 dan menerima taklimat status  tindakan daripada enam kluster yang ditubuhkan bagi mengurus inisiatif  Pasca Banjir Bencana Monsun Timur Laut 2021/2022. 

Menurut Ismail Sabri, Ramalan Cuaca Berangka (NWP) iaitu komunikasi, pendidikan dan kesedaran awam (CEPA) dibuat menerusi aktiviti-aktiviti latih amal banjir dan maklumat yang dihebah oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM). 

“Kementerian Kerja Raya (JKR) memaklumkan terdapat 895 lokasi bencana dikesan sepanjang MTL 2021/2022 melibatkan lokasi banjir, banjir kilat, cerun runtuh, jalan runtuh, jalan mendap dan jambatan runtuh atau rosak. Inisiatif pemulihan melibatkan kos sebanyak RM967.2 juta. 

“Sebanyak 802 lokasi selesai aktiviti pembersihan iaitu di Kedah tiga daripada lapan lokasi, Perak 17 lokasi telah dibersihkan sepenuhnya, Selangor (134 daripada 162) , Negeri Sembilan (45 daripada 62),  Melaka (17 daripada 22), Johor (kesemua enam), Pahang (533 daripada 566), Terengganu (13 daripada 14),  Kelantan (34 daripada 38). 

“Pembaikan kekal dilaksanakan bermula bulan ini dan dijangka selesai pada Jun depan,” katanya.

Selain itu katanya, Kluster komunikasi strategik yang diterajui KKMM aktif melaksanakan hebahan maklumat sejak bermulanya MTL 2021/2022 dan usaha dipergiatkan sejak jangkaan berlaku gelombang kedua bagi memastikan penduduk khususnya dan negara amnya bersedia agar keadaan lebih terkawal. 

“Strategi komunikasi melibatkan promosi hebahan amaran dan situasi semasa, hebahan bantuan-bantuan kerajaan, mengenal pasti isu berbangkit dan ditangani bersama pelbagai agensi serta usaha-usaha mengesan berita palsu dan segera menyiarkan penafian menerusi platform media massa, media sosial, saluran Jabatan Penerangan, turun padang, advokasi, penerbitan dan usaha-usaha libat urus,” jelasnya.

Dalam pada itu katanya, penyelarasan usaha mobilisasi anggota perkhidmatan awam membantu kerja- kerja pembersihan dan kemanusiaan melibatkan tenaga kerja hampir separuh daripada penjawat awam Persekutuan dan negeri di seluruh Malaysia. 

“Bagi mereka yang menerima bantuan kerajaan menerusi pembayaran Electronic Fund Transfer (EFT) dinasihatkan agar berhati-hati dengan pihak tidak bertanggungjawab yang ingin mengambil keuntungan mudah dengan menjalankan aktiviti scamming. 

“Pelaksanaan semua inisiatif Pasca Banjir Bencana Monsun Timur Laut  2021/2022 akan sentiasa dipantau Task Force bagi memastikan mekanisme kesiapsiagaan dan pengurusan bencana negara sentiasa diperkemas dan berada pada tahap optimum,” katanya

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here