Mangsa ribut Ipoh terima bantuan RM1,300

0
52
Keadaan rumah penduduk selepas dilanda ribut, petang semalam.

IPOH – Mangsa kejadian angin ribut yang mengalami kerosakan rumah di sini petang semalam akan menerima bantuan kewangan sebanyak RM1,300.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad berkata, setakat ini sebanyak 219 rumah di beberapa kawasan iaitu Taman Desa Seri Chepor, Kampung Tawas, Taman Tasek Damai dan Kampung Seri Klebang Tambahan Jaya didapati terkesan dengan kejadian ribut yang berlaku pada kira-kira 6 petang, semalam.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri akan menghulurkan bantuan berupa wang ehsan segera berjumlah RM300 pada hari ini juga.

“Kontraktor yang efisien juga akan dilantik segera untuk membaiki rumah mereka kerana atap rumah yang diterbangkan angin perlu diganti segera bagi mengelakkan keadaan menjadi lebih buruk sekiranya hujan.

“Ia perlu diselesaikan secepat mungkin kerana dibimbangi jika hujan turun, maka air hujan membuatkan kerosakan lebih teruk dalam kawasan rumah jadi kita sedang sedaya upaya selesaikan masalah ini,” kata Saarani.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita semasa melakukan lawatan ke kawasan terjejas yang turut dihadiri Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas), Datuk Mastura Mohd Yazid dan Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Tenaga, Air dan Pengangkutan Awam negeri, Datuk Mohd Zolkafly Harun.

Saarani kemudiannya menambah, bantuan Wang Ihsan NADMA daripada Kerajaan Persekutuan sebanyak RM1,000 akan turut diberikan kepada mangsa yang terlibat, dalam masa terdekat.

Sementara itu, Mastura berkata, pihaknya sedang menunggu senarai mangsa dan kediaman yang terlibat daripada Pejabat Daerah Kinta untuk menyalurkan bantuan Wang Ihsan NADMA dengan segera.

“Pada hari ini, NADMA juga menyampaikan kotak makanan kepada penduduk yang memerlukan bagi mengurangkan bebanan mereka,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here