Myclass meterai MoU bersama INCEIF

0
23
Dr Zaharuddin Abd Rahman (kiri) memeterai MoU bersama Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif INCEIF, Profesor Datuk Dr Azmi Omar

PETALING JAYA – Platform pendidikan digital, Myclass Technologies Sdn Bhd memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Pusat Pendidikan Kewangan Islam Antarabangsa (INCEIF) bagi membolehkan pengguna melanggan kandungan dihasilkan terutama berkaitan kewangan Islam menerusi platform MyClaaz.com.

Pengasas Myclass Technologies Sdn Bhd, Dr Zaharuddin Abd Rahman berkata, syarikatnya menyediakan platform pendidikan digital membabitkan interaksi dan pembabitan secara langsung oleh pelajar, tenaga pengajar, penyedia pendidikan dan peniaga.

Katanya, sebanyak tiga program telah dimasukkan dalam MyClaaz.com setakat ini dengan membabitkan tiga bahasa iaitu Muzakarah Kewangan Islam dan Muzakarah Cendekiawan Nusantara (bahasa Melayu), International Shariah Scholars Forum (bahasa Inggeris) serta International Syariah Scholars Forum (bahasa Arab).

“Tiga (program) sudah dimasukkan dan insya-Allah akan menyusul lebih banyak. Setakat ini, terdapat lebih kurang 2,000 pelajar yang berdaftar dalam MyClaaz.com.

“Dalam beberapa minggu, platform ini akan dijadikan sebagai aplikasi juga. Walaupun kita ada laman web, tetapi berdasarkan statistik, majoriti pelajar cenderung mengakses melalui telefon pintar.

“Jadi aplikasi adalah satu keperluan sekarang. Sebab itu, kita akan melancarkan aplikasi tersebut pada minggu hadapan supaya lebih mudah,” katanya kepada pemberita selepas menandatangani MoU antara INCEIF dan Myclass Technologies Sdn Bhd di sini, baru-baru ini.

Dalam pada itu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif INCEIF, Profesor Datuk Dr Azmi Omar berkata, kerjasama tersebut akan mengukuhkan INCEIF sebagai peneraju dalam penciptaan dan pengurusan ilmu kewangan Islam.

“Kerjasama ini akan membolehkan INCEIF menjangkau rangkaian pelajar kewangan Islam yang lebih luas sama ada daripada industri atau ahli akademik di seluruh dunia,” katanya

Beliau berkata, kerjasama tersebut melibatkan dua komponen merangkumi program dan kursus-kursus spesifik yang disediakan dalam MyClaaz.com sama ada untuk mendapatkan sijil atau ‘micro-credential’.

“Contohnya, kalau satu semester untuk belajar agak lama, jadi kita pecahkan kursus tersebut. Satu semester dipecahkan kepada 20 topik dan pelajar boleh ambil topik pertama dalam masa dua hari sahaja.

“Mereka boleh mengumpulkan topik tersebut kemudian. Selepas sudah cukup, dia boleh gunakan untuk membuat pemindahan kredit untuk masuk ke universiti,” jelasnya

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here