“SPRM tidak boleh terlalu kebal…” – Puad Zarkashi

0
35
PUAD ZARKASHI

CYBERJAYA – Langkah meletakkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di bawah Parlimen akan memastikan proses semak dan imbang suruhanjaya itu lebih bebas serta telus.

Menurut portal Astro Awani, cadangan itu disuarakan oleh Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi.

Beliau berkata, sekiranya langkah itu menjadi kenyataan, pelantikan Ketua Pesuruhjaya SPRM akan menjadi prerogatif Parlimen dan bukan lagi perkenan Yang di-Pertuan Agong atas nasihat Perdana Menteri.

“SPRM tidak boleh terlalu kebal sehingga tidak ada kaedah yang ‘transparent’ untuk bertindak jika terdapat dakwaan salah laku dalaman oleh orang atasan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Pada Selasa lalu, pakar ekonomi, Profesor Dr. Edmund Terence Gomez meletakkan jawatan sebagai Ahli Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah SPRM selepas panel tersebut didakwa gagal membincangkan laporan kritikal membabitkan pegawai tinggi SPRM.

Gomez dalam surat peletakan jawatannya kepada Pengerusi Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah SPRM, Tan Sri Borhan Dolah yang tular di media sosial berkata, keputusan itu dibuat kerana timbul persoalan mengenai ‘hubungan antara perniagaan dan pihak berkuasa’ dan situasi konflik kepentingan membabitkan pegawai tinggi SPRM.

Mohd. Puad turut mempersoalkan apakah tindakan susulan berhubung dakwaan tersebut yang turut menyaksikan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berdiam diri.

“Seperti yang dijangkakan semua pihak senyap dan plaster mulut. PM (perdana menteri) juga tidak komen apa apa.

“Akhirnya kita balik amalan lapuk. Mula mula panas kemudian tutup buku dan dilupakan. Rakyat tertunggu tunggu tanpa ada penyelesaian konkrit,” katanya lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here