Thailand kes virus African Swine Fever di pusat penyembelihan

0
11
Gambar hiasan

BANGKOK – Thailand hari ini mengumumkan kes pertama virus African Swine Fever (ASF) yang dikesan di pusat penyembelihan di wilayah Nakhon Pathom.

Ia pengesahan rasmi pertama negara mengenai penyakit itu.

Ketua Pengarah Jabatan Pembangunan Ternakan Sorravis Thaneto berkata, satu daripada 309 sampel darah dan swab permukaan yang dikumpul dari 10 ladang dan dua pusat penyembelihan disahkan positif ASF.

“Jabatan Pembangunan Ternakan akan memaklumkan kepada Pertubuhan Kesihatan Haiwan Sedunia (OIE) mengenai penemuan ASF itu,” katanya memetik laporan Bernama.

Sorravis berkata, pasukan khas dihantar ke kawasan itu untuk mengesan punca penyakit itu.

Sebelum ini, Reuters melaporkan Thailand sudah bertahun-tahun menegaskan kawasan trernakan babi negara itu tidak dijangkiti oleh ASF.

Laporan berita itu berkata, pihak berkuasa mengaitkan kebanyakan kematian babi ternakan berpunca daripada penyakit virus lain, Sindrom Reproduksi dan Pernafasan Porsin (PRRS).

Bagaimanapun, pada 8 Januari, Universiti Kasetsart di Bangkok berkata, makmalnya bulan lepas menemui ASF pada seekor babi peliharaan yang mati dan dibawa pemiliknya untuk ujian makmal.

Sementara itu, jurucakap kerajaan, Dr. Thanakorn Wangboonkongchana berkata, Kabinet hari ini meluluskan 574.11 juta baht untuk membayar pampasan kepada hampir 5,000 penternak di 56 wilayah yang ternakan babi mereka dilupuskan pada 2021 untuk mencegah penularan ASF.

Beliau berkata, hampir 160,000 ekor babi dilupuskan antara Mac dan Oktober lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here