Trend ‘unboxing isteri’ tidak sepatutnya jadi ikutan

0
39
Gambar Hiasan

CYBERJAYA – Trend ‘unboxing isteri’ yang tular di media sosial sejak kebelakangan ini tidak sepatutnya menjadi ikutan masyarakat.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata, trend tersebut boleh membawa kepada keruntuhan institusi keluarga.

“Masyarakat hari ini hidup di zaman bercampur baur antara perkara yang halal dan haram. 

“Hal ini bukan perkara yang pelik melihat kepada bagaimana media sosial dioptimumkan sepenuhnya untuk mengumpul kekayaan melalui populariti dan ramainya jumlah ‘follower’.

“Sedikit sebanyak tempias ini turut menjejaskan nilai-nilai dalam sebuah institusi keluarga Islam. Pasangan suami isteri tidak lagi menghiraukan maruah, sehingga sanggup mendedahkan aib pasangan demi sebuah ‘content’,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Semalam, bekas bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, perbuatan ‘unboxing isteri’ adalah satu perbuatan yang jelas bertentangan dengan prinsip dan budaya Islam.

Menurutnya, suami sepatutnya melindungi dan memelihara ahli keluarga masing-masing daripada mendapat kemurkaan Allah SWT, di samping menyeru mereka untuk taat kepada Allah dan meninggalkan larangan-Nya.

Baru-baru ini, tular satu trend di aplikasi TikTok yang mana pasangan pengantin baru memuat naik video yang menunjukkan pengantin lelaki membantu membukakan tudung pengantin perempuan dengan menanggalkan setiap aksesori yang terdapat pada bahagian kepala pengantin terlebih dahulu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here