Akta baharu sekat aktiviti merokok, vape bakal diperkenalkan

0
35
KHAIRY JAMALUDDIN

CYBERJAYA – Kerajaan akan memperkenalkan satu akta baharu bagi melarang aktiviti merokok dan pemilikan sebarang produk merokok termasuk rokok elektronik (vape) terhadap generasi muda yang lahir selepas 2005.

Menurut Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, dikenali sebagai Generational End Game, pengenalan akta baharu tersebut akan dapat mengurangkan keterdedahan generasi akan datang terhadap rokok dan produk tembakau.

Katanya, pengambilan produk tersebut merupakan faktor utama kejadian kanser dan menyumbang kepada 22 peratus kematian akibat kanser.

Beliau turut menjelaskan, kos untuk merawat penyakit kanser paru-paru akibat merokok dianggarkan berjumlah RM132.7 juta.

“Bermakna jika anda berumur 17 tahun dan Parlimen meluluskan akta itu, anda tidak lagi dapat membeli sebatang rokok di negara ini,” katanya ketika berucap merasmikan sambutan Hari Kanser Peringkat Kementerian Kesihatan (KKM) secara maya, hari ini.

Dalam pada itu, Khairy berkata, terdapat peningkatan kes kanser sebanyak 11 peratus di negara ini iaitu 115,238 kes bagi tempoh 2012 hingga 2016 berbanding 103,507 kes bagi tempoh 2007 hingga 2011.

Tambahnya, dianggarkan setiap seorang daripada 10 lelaki dan setiap seorang daripada sembilan wanita berkemungkinan akan mendapat penyakit kanser.

Tiga jenis kanser yang paling kerap berlaku di Malaysia dalam kalangan lelaki ialah kolorektal atau usus besar (16.9 peratus), paru-paru (14.8 peratus) dan prostat (8.1 peratus).

Sementara dalam kalangan wanita adalah kanser payudara (33.9 peratus), dikuti dengan kanser kolorektal (10.7 peratus) dan kanser serviks (6.2 peratus).

Menurut Khairy, kematian akibat kanser merupakan sebab utama kematian di hospital-hospital swasta iaitu 34.95 peratus dan sebab kematian keempat di hospital KKM iaitu 11.56 peratus.

Pada tahun ini, kerajaan memperuntukkan RM137 juta untuk Perkhidmatan Radioterapi dan Onkologi dan jumlah tersebut tidak termasuk kos lain seperti pengimejan dan makmal untuk pengesahan diagnosa, pembedahan dan anesthesiologi, rehabilitasi dan perkhidmatan paliatif.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here