Ebit Lew sifatkan pendakwaan terhadapnya melampau, dirancang pihak tertentu

0
146
Pendakwah bebas, Ebit Lew

TENOM – Penceramah bebas, Ebit Lew menyifatkan 11 pertuduhan yang dikenakan terhadapnya termasuk berkaitan gangguan seksual sebagai tuduhan melampau.

Menurut Ebit, tuduhan itu merupakan satu bentuk dakwaan yang tidak berasas serta dirancang pihak tertentu bagi menghentikan usahanya dalam melakukan aktiviti kebajikan untuk rakyat yang memerlukan.

“Saya yakin dan percaya, tuduhan itu dibuat oleh satu kumpulan yang merancang untuk mengenakan saya,” katanya memetik laporan Kosmo! Online hari ini.

Ebit berkata demikian kepada pemberita sejurus keluar dari Mahkamah Litar di Pejabat Daerah Tenom, Sabah sebentar tadi.

Ketika ditanya mengenai tuduhan berkenaan, Ebit menjelaskan, dia hanya mengetahui hal tersebut beberapa hari lalu sebelum diminta tampil ke mahkamah pada hari ini.

“Saya baru tahu beberapa hari lalu ketika membuat kerja amal di Sabah, agak terkejut juga. Saya bukannya datang ke Sabah untuk hal itu.

“Saya yakin tidak bersalah dan akan lalui ujian ini sebaiknya. Saya serahkan semua hal kepada peguam dan gembira lalui situasi ini di mahkamah,” ujarnya.

Dalam pertuduhan itu, Ebit yang didakwa mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan kekal dengan pengakuan tidak bersalah.

Susulan itu, pihaknya perlu menyerahkan dokumen berkaitan pembelaan diri pada 22 April depan manakala sesi perbicaraan seterusnya dijadualkan berlangsung pada bulan Jun depan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here