Exco FAM bukan Pak Turut – Hisamudin bidas Teong Kim

0
38
Exco FAM, Datuk Mohd Hisamudin Yahaya

CYBERJAYA – Ahli jawatankuasa eksekutif Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) bukan Pak Turut seperti yang didakwa oleh bekas Pengarah Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP), Lim Teong Kim.

Exco FAM, Datuk Mohd Hisamudin Yahaya berkata, setiap keputusan yang dirangka dalam FAM adalah berdasarkan semangat musyawarah di bawah kepimpinan Datuk Hamidin Mohd Amin.

“Secara peribadi, sebagai seorang Ahli Dewan Negara yang membawa suara rakyat untuk dikemukakan kepada anggota jemaah menteri, takkanlah saya tidak dibenarkan bersuara di peringkat FAM?” soal beliau.

Mohd Hisamuddin yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pemasaran dan Penajaan FAM serta Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Futsal dan Bola Sepak Pantai FAM, berkata, Presiden FAM itu sentiasa mengambil pendekatan bermusyawarah dalam mentadbir urus badan induk itu.

Pada masa sama katanya, Exco FAM juga diberi tugasan dan portfolio masing-masing bagi membantu urus setia FAM menyempurna dan melaksanakan keputusan yang dibuat di peringkat jawatankuasa dan pengurusan.

“Datuk Hamidin tidak mengamalkan kaedah autokratik dalam mengurus FAM.

“Sebagai seorang bekas Setiausaha Agung FAM yang memahami cara FAM ditadbir urus, beliau tidak berseorangan dalam membuat dasar-dasar FAM.

“Setiap ahli Exco diberi ruang untuk memberi pandangan masing-masing, biarpun menentang arus.

“Exco FAM memiliki pelbagai latar belakang, ada dalam kalangan kami usahawan, ahli akademik, peguam dan tokoh korporat, maka mustahil jika semua menjadi Pak Turut atau tukang angguk sahaja,” tegasnya.

Mohd Hisamudin menambah, kritikan yang melampau yang ditujukan kepada Presiden FAM itu adalah tidak adil memandangkan beliau hanya berpeluang menerajui FAM dalam tempoh dari Julai 2018 hingga Mac 2020 sebelum wabak Covid-19 melanda.

Dalam tempoh itu, katanya, pasukan senior negara menduduki tangga kedua di peringkat kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 manakala skuad Bawah 15 tahun negara kendalian P. Maniam muncul juara Piala AFF Bawah 15 tahun dan anak didik Bojan Hodak menjuarai Piala AFF Bawah 19 tahun pada 2018 dan muncul naib juara pada 2019.

“Senario ini berubah apabila seluruh keluarga bola sepak negara terjejas, termasuk pemain di semua peringkat akibat jadual pertandingan yang tertangguh atau tergendala disebabkan FAM akur kepada prosedur operasi standard (SOP) kerajaan,” katanya.

Dalam satu temu bual dengan sebuah portal, Teong Kim menyentuh kepimpinan FAM sambil menuduh Exco FAM sekadar akur kepada arahan Presiden, selain menegur struktur liga serta perkembangan pasukan kebangsaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here