Jangan terpengaruh dakyah vaksin merbahaya kepada kanak-kanak – Mufti Kelantan

0
14
GAMBAR HIASAN

KOTA BHARU – Ibu bapa tidak perlu terpengaruh dengan dakyah pihak tertentu khususnya melalui media sosial bahawa vaksin Covid-19 merbahaya kepada kanak-kanak.

Mufti Kelantan, Datuk Mohamed Shukri Mohamed berkata, sebaliknya mereka perlu yakin dengan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Kanak-Kanak (PICKids) yang dijalankan oleh kerajaan dan mendaftarkan anak-anak mereka.

Katanya, suntikan vaksin ke atas kanak-kanak berusia antara lima hingga 11 tahun yang dimulakan oleh kerajaan baru-baru ini telah pun diputuskan oleh Majlis Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan (MJFK) dan mengikut garis panduan yang dibenarkan.

“Apa yang kita lihat sekarang kanak-kanak di seluruh dunia sudah pun mengambil vaksin dan terbukti ia baik untuk kanak-kanak.

“Dari segi aspek mudarat kalau kita tengok majoriti seluruh dunia sudah mengambil vaksin dos satu, dua dan tiga untuk dewasa dan terbukti berkesan.

“Sekarang adalah permulaan vaksin untuk kanak-kanak. Bagi pendapat saya, masyarakat tidak perlu mengambil serius perkara ini kerana sebelum ini banyak vaksin telah diberikan kepada kanak-kanak dan kenapa ketika itu masyarakat tidak bising?” katanya kepada Bernama, hari ini.

Mengulas lanjut, Mohamed Shukri berkata, kerajaan memperkenalkan vaksin bukan untuk tujuan negatif atau keburukan tetapi semata-mata untuk kebaikan kepada rakyat.

“Sebelum ini, kerajaan berbelanja berbilion ringgit bagi membantu rakyat ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Saya menyeru kepada masyarakat semua terutamanya di Kelantan supaya berubah cara berfikir dan anggaplah vaksin sebenarnya adalah untuk kebaikan,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here