Tujuh mangsa kemalangan bot pelancong dirawat di HSNZ

0
41
Dalam kejadian yang berlaku 3.30 petang semalam, bot pelancong dari Pulau Perhentian yang membawa 29 penumpang, berla

KUALA TERENGGANU – Kesemua mangsa yang cedera dalam insiden pelanggaran bot pelancong dengan sebuah bot nelayan di muara Sungai Besut semalam, kini dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).

Dalam insiden yang berlaku berhampiran Jeti Pelancongan Kuala Besut petang semalam, sebanyak tujuh individu berumur antara empat hingga 70 tahun dilaporkan cedera.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu, Datuk Dr. Kasemani Embong berkata, kesemua mangsa berada dalam keadaan stabil.

“Daripada tujuh individu itu, dua adalah dewasa dan lima lagi adalah kanak-kanak.

“Seorang pesakit dewasa kini berada di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan diberi bantuan pernafasan, manakala seorang lagi dewasa berada di wad biasa dengan bantuan mesin oksigen,” kata Dr. Kasemani kepada Bernama, hari ini.

Katanya, empat mangsa kanak-kanak kini dirawat di Unit Rawatan Rapi Pediatrik (PICU), dengan dua daripadanya diberi bantuan pernafasan dan dua lagi diberi bantuan mesin oksigen, manakala seorang lagi kanak-kanak berada di wad biasa dengan bantuan mesin oksigen.

Dr. Kasemani kemudiannya menambah, seorang individu yang dimasukkan ke wad Hospital Besut pula telah dibenarkan pulang, manakala beberapa lagi individu hanya menerima rawatan sebagai pesakit luar di hospital sama.

Dalam kejadian yang berlaku 3.30 petang semalam, bot pelancong dari Pulau Perhentian yang membawa 29 penumpang, berlanggar dengan bot yang dinaiki tiga nelayan di kawasan jeti.

Akibat pelanggaran tersebut, kesemua penumpang serta kru bot pelancong dan bot nelayan jatuh ke dalam air, namun berjaya diselamatkan oleh anggota daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia serta orang awam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here