Anwar desak kerajaan benarkan pengeluaran i-Citra dengan segera

0
42
Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim

CYBERJAYA – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa kerajaan supaya mempertimbangkan cadangan untuk membenarkan pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) i-Citra sebanyak RM10,000 dibuat dengan segera.

Anwar berkata, pengeluaran itu mesti dibenarkan dibuat tanpa ada apa-apa halangan dan kerenah birokrasi.

“Saya ambil maklum bahawa terdapat desakan di kalangan rakyat yang mahukan pengeluaran KWSP dibenarkan oleh kerajaan.

“Seperti yang saya pernah kemukakan soal ini tahun lalu di Dewan Rakyat, saya agak keberatan untuk mendukung langkah ini kerana ia pasti memberi kesan kepada simpanan mereka di masa hadapan meski saya tahu pendirian ini sangat tidak popular di kalangan rakyat.

“Saya turut meletakkan syarat kepada kerajaan saat itu untuk menampung kerugian yang dialami rakyat akibat banjir sekiranya kerajaan enggan untuk membenarkan pengeluaran KWSP. Namun, setelah berbulan berlalu, nampaknya kerajaan dan Menteri Kewangan, Tengku Zafrul tidak mempedulikan desakan ini. Bilangan rakyat yang mengeluh kepada saya terus meningkat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Anwar berkata, malah sejak turun berkempen dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, desakan daripada kalangan rakyat supaya wang tersebut dibenarkan dikeluarkan semakin mendesak.

“Dan saya terus mendengar keluhan di kalangan rakyat yang hari ini berada dalam keadaan yang amat terdesak dan menekan, terutamanya dalam jelajah saya di seluruh Johor yang sedang berlangsung.

“Justeru, setelah kita melihat bahawa kerajaan seolah tidak ada jalan untuk merungkai kegagalan ini, saya kini mendukung agar pengeluaran ini dibenarkan sesegera mungkin dan tanpa ada apa-apa halangan dan kerenah birokrasi.

“Kerajaan juga mesti ambil kira nasib golongan rakyat yang tidak mencarum,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here