Biar keadaan stabil terlebih dahulu sebelum buat PRU15 – tegas KJ

0
18
Khairy Jamaluddin

SEREMBAN – Keadaan kesihatan awam di negara ini yang terjejas akibat pandemik Covid-19 perlu distabilkan terlebih dahulu sebelum Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) diadakan.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, walaupun negara telah masuk ke fasa peralihan ke endemik, tidak bermaksud pandemik berkenaan sudah tamat dan semua pihak masih perlu berhati-hati memandangkan PRU15 melibatkan orang ramai.

“Sempadan negara dibuka, saf boleh dirapatkan (solat berjemaah di masjid dan surau) dan had maksimum kapasiti (di masjid dan surau) dimansuhkan tetapi itu tidak bermakna kita boleh buat apa sahaja. 

“Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor baru selesai, saya rasa lebih baik tunggu sehingga keadaan kesihatan awam betul-betul stabil.

“Saya nampak kerajaan Persekutuan ada perjanjian hingga Julai (Memorandum Persefahaman Transformasi dan Kestabilan Politik), tiada keperluan mendesak kerana kerajaan stabil, tidak akan tumbang, undang-undang dapat diululuskan di Parlimen, jangan kita mengundang perkara yang tidak perlu semata-mata kita nampak ada peluang politik,” katanya memetik laporan Bernama .

Beliau berkata demikian selepas program khidmat komuniti anjuran Persatuan Pembantu Perubatan Malaysia di sini hari ini.

Sementara itu, Khairy berkata perbincangan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu diadakan bagi mencari mekanisme terbaik terhadap cadangan membenarkan pesakit Covid-19 mengundi pada pilihan raya.

Beliau berkata sememangnya rakyat Malaysia berhak mengundi namun disebabkan negara masih dilanda pandemik, mekanisme yang selamat bagi membolehkan pesakit Covid-19 mengundi tanpa memudaratkan kesihatan awam perlu difikirkan.

“Ya, memang hak mereka mengundi dan hak rakyat Malaysia (juga untuk) tidak dijangkiti Covid-19, jadi dalam mengimbangi hak ini, kita perlu kaedah terbaik,” katanya.

Mengulas cadangan segelintir pihak agar Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) dijadikan pusat mengundi, Khairy berkata hampir 96 peratus pesakit Covid-19 menjalani kuarantin di rumah masing-masing.

Menurut Khairy sekiranya PKRC digunakan sebagai pusat mengundi, persoalan lain yang akan timbul adalah keselamatan kesihatan anggota keluarga yang terdedah dengan jangkitan Covid-19 semasa mereka menghantar pesakit ke PKRC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here