Keputusan kemasukan murid baharu ke Sekolah Khusus diumum 15 Mac

0
23
GAMBAR HIASAN

CYBERJAYA – Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan mengumumkan keputusan kemasukan murid baharu ke Sekolah Khusus pada 15 Mac ini.

KPM dalam satu kenyataan sebentar tadi berkata, keputusan itu melibatkan calon murid Tingkatan 1, Tingkatan 4 dan Tahun 1 Sijil Vokasional Malaysia (SVM) yang menduduki Penilaian Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) Tahun 2022.

“Ibu bapa atau penjaga bagi murid yang telah menduduki PKSK Tahun 2022 tentunya tertanya-tanya bilakah keputusan kemasukan murid baharu Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 ke Sekolah Khusus akan diumumkan.

“KPM akan mengumumkan keputusan tawaran tersebut pada 15 Mac 2022. Jadi, ibu bapa dan juga anak-anak boleh membuat semakan tawaran melalui pautan yang dimaklumkan oleh KPM,” kata Menteri Pendidikan, Datuk Dr. Radzi Jidin dalam satu paparan di laman Facebooknya.

Sehubungan itu, semakan tawaran boleh dilakukan melalui pautan ini bagi kemasukan ke Tingkatan Satu, manakala kemasukan ke Tingkatan Empat serta Tahun 1 SVM boleh dibuat dipautan ini.

Tawaran kemasukan ke Sekolah Khusus ini melibatkan Sekolah Berasrama Penuh (SBP), Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA), Sekolah Menengah Teknik (SMT), Kolej Vokasional (KV) dan Maktab Tentera Diraja (MTD) bawah Kementerian Pertahanan
Malaysia.

KPM turut memaklumkan, tarikh pendaftaran murid baharu ke Sekolah Khusus diadakan secara berkala mulai 21 Mac.

“Pendaftaran secara dalam talian bagi murid baharu Tingkatan Satu dan Tingkatan Empat di SBP dan SMKA adalah pada 21 Mac 2022 hingga 25 Mac 2022, diikuti pendaftaran secara fizikal bagi murid baharu Tingkatan Empat pada 5 April 2022.

“Pendaftaran secara fizikal bagi murid baharu Tingkatan Satu di SBP dan SMKA akan dimaklumkan kemudian,” kata KPM.

Bagi murid baharu di SMT dan KV pula, pendaftaran secara fizikal bagi murid Tingkatan Empat
dan Tahun 1 SVM adalah pada 7 April.

“(Sementara itu) Pendaftaran bagi murid baharu Tingkatan Empat ke MTD akan dimaklumkan melalui laman sesawang ini,” kata KPM lagi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here