PRN Johor: Hanya 100 peserta dibenar hadir ceramah pilihan raya

0
5
SPR

CYBERJAYA – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan jumlah kehadiran ceramah atau kempen Pilihan Raya negeri (PRN) Johor adalah tidak melebihi 100 orang atau 50 peratus kapasiti ruang mengikut mana yang terendah.

Menurut Unit Komunikasi SPR, ketetapan itu merupakan prosedur operasi standard (SOP) Pencegahan Covid-19 terkini bagi pelaksanaan PRN Johor berdasarkan cadangan pindaan dan pandangan daripada Kementerian Kesihatan
(KKM) serta Majlis Keselamatan Negara (MKN).

“Pindaan dan tambahan kepada SOP tersebut adalah melibatkan ceramah atau syarahan atau kempen dibenarkan diadakan di dalam dan di perkarangan pejabat parti dan bilik gerakan parti yang rasmi.

“Jumlah kehadiran ceramah atau syarahan atau kempen tidak melebihi 100 orang atau 50 peratus kapasiti ruang mengikut mana yang terendah bagi memastikan penjarakan fizikal sekurangkurangnya satu meter di antara satu sama lain dan memakai pelitup muka. Jumlah tersebut termasuk penganjur, urusetia, penceramah dan peserta,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pada itu katanya, setiap ceramah dan syarahan yang diadakan juga tidak boleh melebihi pukul 12 tengah malam dan ceramah tidak dibenarkan diadakan di premis yang terbuka atau tempat umum.

“Pindaan dan tambahan pada SOP Pencegahan Covid-19 bagi pelaksanaan PRN Johor berkuatkuasa serta merta.

“SPR berharap semua pihak mematuhi undang-undang, peraturan dan etika kempen pilihan raya serta garis panduan pencegahan Covid-19 tersebut bagi memastikan kelancaran proses pilihan raya dan tidak menggugat ketenteraman dan keselamatan awam.

“Makluman berkenaan pindaan dan tambahan SOP Pencegahan Covid-19 boleh dirujuk portal spr.gov.my,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here