Guru ‘anti-vaksin’ boleh mengajar secara bersemuka 

0
63
Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin

PUTRAJAYA – Guru-guru yang tidak mengambil vaksin dibenarkan untuk mengajar secara bersemuka di dalam kelas seperti biasa berdasarkan pengumuman terbaharu Kementerian Pendidikan (KPM) susulan kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) yang diumumkan semalam.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berkata, Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah yang diumumkan hari ini membolehkan guru- guru yang tidak divaksin untuk mengajar murid seperti biasa di dalam kelas.

“Jika sebelum ini guru yang tidak mengambil vaksin tidak dibenarkan mengajar secara bersemuka sekarang sudah dibenarkan untuk guru-guru ini mengajar di dalam kelas secara bersemuka berkuat kuasa secara umumnya pada 1 Mei ini,” katanya dalam satu sidang media hari ini.

Dalam pada itu, mengulas lanjut mengenai penggunaan aplikasi MySejahtera dan pelitup muka beliau berkata, penggunaan aplikasi MySejahtera dan pelitup muka tidak lagi diwajibkan.

“Pelawat dan kakitangan sekolah tidak diwajibkan untuk menggunakan aplikasi MySejahtera apabila memasuki premis di institusi pendidikan seluruh negara.

“Penggunaan pelitup muka pula tidak lagi diwajibkan di kawasan terbuka tapi wajib pakai ketika berada di ruangan tertutup di dalam permis sekolah,” katanya.

Selain itu, penjarakan sosial juga tidak lagi diwajibkan namun digalakan ketika tidak memakai pelitup muka selain ujian kendiri Covid-19 juga akan dilaksanakan jika bergejala.

Katanya, murid-murid juga diwajibkan untuk hadir ke sekolah dengan memakai pakaian seragam seperti biasa bermula sesi persekolahan penggal 2 pada 12 Jun 2022.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here