Kos menunaikan haji dijangka mencecah lebih RM25,000 seorang tahun ini – TH

0
21
Tabung Haji

KUALA LUMPUR – Lembaga Tabung Haji (TH) menjangkakan kos untuk jemaah Muassasah menunaikan ibadat haji pada tahun ini akan meningkat kepada lebih RM25,000 untuk seorang jemaah susulan peningkatan cukai dan caj perkhidmatan baharu yang dikenakan oleh kerajaan Arab Saudi.

Pengarah Eksekutif Haji, Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman berkata, kos untuk mengerjakan haji bagi jemaah Muassasah pada tahun 2019 ialah RM22,900.

Katanya, peningkatan 12 peratus itu mengambil kira peningkatan cukai tambah nilai yang telah dinaikkan daripada lima peratus kepada 15 peratus dan beberapa caj perkhidmatan tambahan.

“Ini tidak mengambilkira pelbagai peningkatan kos dengan prosedur operasi standard (SOP) baharu yang akan dilaksanakan pada tahun ini.

“Kos haji adalah kos langsung yang dibayar bagi mendapatkan perkhidmatan untuk menunaikan ibadat haji seperti kos penerbangan dan penginapan yang merangkumi kira-kira 70 peratus daripada kos keseluruhan.

“Kos-kos lain antaranya termasuk sajian makanan, pengangkutan bas, khemah di Arafah dan Mina serta perkhidmatan Mutawif selama 40 hingga 45 hari. Hampir kesemua perkhidmatan ini disediakan di Arab Saudi dan terkesan dengan kenaikan cukai tambah nilai dan kadar inflasi di sana,” katanya.

Dalam pada itu, menurutnya lagi, selain daripada kos langsung, TH turut menanggung sepenuhnya kos tidak langsung yang meliputi kursus-kursus persediaan haji, penerbitan buku panduan, perkhidmatan kesihatan dan perkhidmatan petugas-petugas haji.

Katanya, jumlah kos tidak langsung itu sahaja mencecah RM60 juta setiap tahun.

“Kos haji yang meningkat saban tahun disebabkan faktor inflasi di Arab Saudi, pergerakan mata wang asing, pengenalan caj dan cukai baharu, penambahbaikan perkhidmatan serta pembangunan di Makkah dan Madinah. 

“TH menjangkakan kos ini akan terus meningkat pada masa hadapan. Namun, setakat ini TH masih meneruskan bantuan kewangan haji kepada semua jemaah Muassasah yang mengerjakan haji buat kali pertama,” katanya.

“TH telah mengekalkan kadar bayaran haji sebanyak RM9,980 sejak 13 tahun yang lalu walaupun kos untuk menunaikan haji telah meningkat setiap tahun.

“Dalam tempoh 2001 sehingga 2019, bayaran haji telah meningkat 16 peratus manakala kos haji pula telah melonjak sebanyak 139 peratus disebabkan faktor luar kawalan TH. Rekod TH menunjukkan RM2 bilion telah diberikan kepada jemaah haji dalam bentuk bantuan kewangan haji sejak 2001,” tambahnya.

Meskipun ibadat haji ditangguhkan dua kali akibat wabak Covid-19 yang melanda dunia sejak 2020, TH tetap meneruskan persiapan haji dengan mengambil kira situasi semasa dan perkembangan di Arab Saudi.

Para bakal haji juga harus membuat persediaan awal dari segi kesihatan dan perbelanjaan haji meskipun pada ketika ini, Arab Saudi masih belum membuat pengumuman rasmi berkenaan ibadat haji bagi musim ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here