Tiada helah penamaan Ismail Sabri sebagai calon PM selepas PRU-15 -Ahmad Maslan

0
10
Ahmad Maslan

PONTIAN – Penamaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai calon yang bakal dilantik sebagai Perdana Menteri selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) bukan satu helah untuk mempercepatkan PRU15.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, dakwaan yang diutarakan oleh Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara (Amanah), Khalid Abd Samad baru-baru ini adalah tidak benar.

Katanya, UMNO tiada helah tersembunyi dan setiap parti berhak untuk menamakan mana-mana calon atau pemimpin mereka sebagai Perdana Menteri masing-masing.

“Itu adalah hak kita (untuk menamakan dia), bukan helah atau apa ke, (PRU15) bila-bila masa yang didapati sesuai oleh Perdana Menteri dapat diadakan atas perkenan Yang di-Pertuan Agong,” katanya memetik laporan Bernama hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Khalid Abd Samad yang menganggap keputusan UMNO itu sebagai helah bagi menggesa Ismail Sabri menyegerakan pembubaran Parlimen untuk diadakan pilihan raya.

Beliau turut menepis dakwaan sesetengah pihak bahawa UMNO akan menamakan calon lain sebagai Perdana Menteri setelah menang PRU15, seperti yang berlaku pada Pilihan Raya Negeri Johor baru-baru ini yang menyaksikan pelantikan Datuk Onn Hafiz Ghazi sebagai Menteri Besar Johor yang baharu.

Ahmad Maslan sebelum itu mengumumkan bahawa Majlis Tertinggi (MT) UMNO baru-baru ini melantik Onn Hafiz sebagai Ahli Majlis Kerja Tertinggi, manakala dua Ahli MT UMNO yang lain iaitu Datuk Seri Razali Ibrahim pula dilantik sebagai Penyelaras Alumni UMNO Siswa dan Siswi dan Datuk Seri Mohd Sharkar Shamsudin sebagai Penyelaras Pertubuhan Alumni Kelab-kelab UMNO Luar Negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here