3 Ahli Parlimen UMNO lompat parti ke PPBM untuk selamatkan diri disiasat SPRM – Zahid Hamidi

0
56
Bekas Timbalan Perdana Menteri , Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, keluar selepas perbicaraan tuduhan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram dana Yayasan Akalbudi di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur, Jalan Duta. Foto-Farid Janudin/MT

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini bahawa tiga Ahli Parlimen UMNO bertindak keluar parti dan menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) kerana mahu menyelamatkan diri daripada disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ahmad Zahid berkata, ketiga-tiga Ahli Parlimen itu adalah antara ahli UMNO yang memenangi kerusi Parlimen pada PRU14 lalu.

“Individu pertama melompat parti adalah Ahli Parlimen Masjid Tanah yang kini Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Saya difahamkan dia diberi amanah untuk mengendalikan dana pilihan raya umum (PRU) tetapi wang itu tidak digunakan untuk PRU bagi pergerakan Puteri UMNO.

“Malah, wang tersebut telah dikeluarkan daripada tabung dan dimasukkan ke akaun lain untuk tujuan peribadi dan wang itu tidak digunakan untuk jentera Puteri. Ini diketahui bukan sahaja oleh kepimpinan tertinggi UMNO dan Puteri tetapi apabila siasatan akan dilakukan, maka cara untuk selamatkan diri adalah dengan sertai PPBM yang ketika itu sebahagian daripada kerajaan Pakatan Harapan dan akhirnya orang itu selamat,” katanya memetik laporan Bernama.

Beliau berkata demikian semasa pemeriksaan utama oleh peguamnya Datuk Ahmad Zaidi Zainal semasa membela diri atas 47 pertuduhan iaitu 12 pecah amanah, lapan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram, membabitkan puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi (YAB).

Ahmad Zahid berkata, seorang lagi adalah menteri mewakili kawasan Jeli yang sebelum PRU14 merupakan pengerusi badan perhubungan UMNO Kelantan dan diberikan amanah untuk mengendalikan urusan jentera parti.

“Sebahagian wang itu sepatutnya digunakan untuk urusan logistik dan bawa pengundi yang bekerja atau bermastautin di Lembah Klang untuk kembali mengundi di Kelantan. Saya diberitahu bahawa RM30 juta wang itu tidak dibelanjakan untuk logistik tetapi saya ada maklumat bahawa ia diberi kepada isterinya untuk dimasukkan ke dalam akaun peribadi,” katanya.

Semasa Ahmad Zahid mahu menyatakan nama Ahli Parlimen ketiga, Timbalan Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Raja Toran bangun dan membantah dengan menyatakan bahawa Ahli Parlimen Bagan Datuk itu tidak boleh mengaitkan amalan menyeleweng dana YAB dengan mana-mana pihak kecuali individu itu dipanggil di mahkamah untuk memberi keterangan.

“Ia adalah keterangan dengar cakap dan tidak boleh diterima melainkan mereka dipanggil sebagai saksi,” kata Raja Rozela.

Seorang lagi peguam yang mewakili Ahmad Zahid, Hisyam Teh Poh Teik berkata, mahkamah adalah tempat yang tepat untuk anak guamnya bercakap benar bagi membela dirinya.

“Beliau berdepan pertuduhan serius dan mesti diberi ruang untuk pembelaannya,” katanya.

Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah kemudian berkata, beliau memahami isu ‘dengar cakap’ yang dibangkitkan oleh pihak pendakwaan dan sama ada ia dibenarkan atau tidak, ia akan ditentukan kemudian.

“Tetapi buat masa ini saya bersetuju untuk memberikan sedikit ruang kepada mereka (pihak pembelaan) membela diri dengan mengemukakan pembelaan yang sewajarnya,” katanya sebelum mahkamah ditangguhkan seketika.

Semasa menyambung keterangannya, Ahmad Zahid berkata individu ketiga adalah Ahli Parlimen Bagan Serai yang diberikan dana pembangunan untuk kawasannya tetapi terdapat beberapa dokumen yang beliau (Ahmad Zahid) lihat sendiri bahawa peruntukan tersebut telah dijalankan oleh adiknya sebagai pegawai khas.

“Ada penyelewengan dan atas kekhuatiran siasatan dan tuduhan akan dikenakan ke atas beliau (Ahli Parlimen Bagan Serai) saya tahu sendiri bahawa dia ambil keputusan untuk lompat ke PPBM,” jelasnya.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata, beliau mempunyai fakta dan bukti mengenai perkara yang beliau sebutkan kerana pada masa itu beliau memegang jawatan Presiden UMNO selepas Datuk Seri Najib Tun Razak meletak jawatannya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here