3 pusat kecemerlangan UniKL dipilih sebagai hab kolaborasi TVET

0
26
3 pusat kecemerlangan UniKL dipilih sebagai hab kolaborasi TVET

CYBERJAYA – Sebanyak tiga pusat kecemerlangan (CoE) Universiti Kuala Lumpur (UniKL) telah dilantik secara rasmi sebagai hab kolaborasi Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET).

Ia melibatkan kawasan kereta api dalam Pusat Rel Asia UniKL; satelit dan avionik di Institut Teknologi Penerbangan Malaysia UniKL (UniKL MIAT) dan robotik di UniKL Malaysia France Institute (UniKL MFI).

Menurut Dekan UniKL MIAT, Dr Mohd Hafizi Shamsudin, usaha itu akan membuka jalan kepada kerjasama yang meluas melibatkan rakan industri, institusi pengajian tinggi dan entiti kerajaan.

“Pelantikan ini sudah pasti akan memberi impak besar kepada UniKL MIAT, yang akan berfungsi sebagai hab pusat bagi semua penyelidikan berkaitan aeroangkasa, seperti yang diamanatkan dan dikehendaki oleh kementerian terbabit.

“Misi kami seterusnya ialah melaksanakan aktiviti dan projek dalam bahagian avionik UniKL MIAT, iaitu Komunikasi Satelit dan Integrasi Sistem Avionik (SCASI) untuk merealisasikan kerjasama yang lebih strategik,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu beliau menghadiri majlis penutup Minggu TVET Negara 2022 yang berlangsung di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, hari ini.

Turut hadir pada majlis penutupan itu ialah Ketua Pengarah Jabatan Pendidikan Politeknik dan Kolej Komuniti, Zainab Ahmad; Naib Canselor Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof Ts. Dr Zaliman Sauli; Pengarah Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Dr Hj. Mohd. Zahari Ismail; wakil kementerian dan rakan industri

Dalam pada itu, watikah pelantikan itu diserahkan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), Datuk Dr Haji Megat Sany Megat Ahmad Supian kepada Dr Mohd Hafizi Shamsudin; Dekan UniKL Malaysia Italy Design Institute (UniKL MIDI) dan Pengarah UniKL Asia Rail Centre, Prof Madya Ir. Dr Azman Senin dan Ketua Penyelidikan dan Inovasi UniKL MFI, Prof Madya Dr Mohamad Asmidzam Ahamat.

Penyerahan itu turut disaksikan oleh Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif UniKL, Datuk Dr Roziah Omar.

Pada 3 Februari lalu, mesyuarat Majlis TVET Kebangsaan (MTVET) yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, telah meluluskan penubuhan Hab Kolaborasi TVET, yang melibatkan 11 kementerian dan diselaraskan di bawah KPT.

Mengulas mengenai perkembangan itu, Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid yakin bahawa UniKL bersedia memainkan peranan yang diamanatkan dalam memperkasakan TVET dengan berkongsi sumber, kepakaran dan peralatan.

Malah, semasa ucapan perasmian ‘Ekspo Institusi Pendidikan [email protected] 2022’ kelmarin beliau menyebut bahawa terdapat potensi berdaya maju untuk kemahiran pelajar dalam bidang itu diperkayakan lagi, memanfaatkan lebih banyak kerjasama yang diwujudkan dengan pemain industri global dan institusi pengajian tinggi.

“TVET bukan fantasi, ia adalah bidang sebenar dan mesti disebarkan kepada masyarakat kerana saya percaya, ramai yang ‘terkandas’ di kampung kerana keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang kurang memuaskan. Walaupun begitu, mereka masih boleh mendaftar di institusi pengajian TVET.

“TVET berpotensi untuk meningkatkan taraf hidup individu, tetapi ia juga memperkasakan institusi keluarga ke arah yang lebih baik,” katanya.

Tambah beliau lagi, institusi TVET seliaan KPLB menyaksikan kadar kebolehpasaran sebanyak 87.53 peratus tahun lepas, iaitu lebih besar daripada kadar sasaran 86.7 peratus bagi graduan institut pengajian tinggi dan institusi TVET awam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here