Singapura kesan satu kes import cacar monyet

0
11
GAMBAR HIASAN

SINGAPURA – Pihak berkuasa Singapura mengesahkan penemuan satu kes import jangkitan cacar monyet atau di republik itu membabitkan seorang lelaki warga Britain berusia 42 tahun yang bekerja sebagai pramugara.

Menurut Kementerian Kesihatan (MOH), lelaki itu berada di sini antara 15 hingga 17 Jun 2022 dan sekali lagi pada 19 Jun, lapor Bernama.

“Beliau disahkan positif cacar monyet pada 20 Jun. Beliau kini dirawat di wad Pusat Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NCID), dan keadaannya stabil. Pengesanan kontak sedang dijalankan,” menurut kementerian itu dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di laman sesawangnya malam tadi.

Kes itu mengalami sakit kepala pada 14 Jun dan demam pada 16 Jun.

“Selepas menunjukkan simptom itu, pesakit kemudiannya mengalami ruam kulit pada 19 Jun. Beliau mendapatkan rawatan perubatan melalui telekonsultasi pada malam 19 Jun, dan dibawa ke NCID pada 20 Jun untuk pemantauan lanjut,” kata kenyataan itu lagi.

Pengesanan kontak sedang dijalankan untuk penerbangan yang terjejas dan sepanjang tempoh beliau tinggal di Singapura.

“Sepanjang tempoh itu, beliau banyak menghabiskan masa di bilik hotel, kecuali pergi ke pusat urut, dan makan di tiga kedai makanan pada 16 Jun,” menurut MOH.

Secara umum, risiko penularan kepada pelawat di lokasi tersebut adalah rendah, kerana data menunjukkan cacar monyet berjangkit melalui hubungan fizikal yang rapat atau berpanjangan.

“Kerja-kerja pembersihan dan nyah kuman sedang dilakukan di keempat-empat lokasi yang dikunjungi lelaki itu,” menurut kenyataan itu.

Sehingga 21 Jun lalu, 13 kontak rapat telah dikenal pasti dan akan dikuarantin selama 21 hari sejak hari terakhir mereka berhubung dengan kes itu. Selain itu, dua kenalan berisiko rendah diletakkan di bawah pemantauan telefon. Mereka akan menerima panggilan telefon setiap hari dalam tempoh 21 hari untuk memantau sekiranya mengalami sebarang simptom.

Jika disyaki dijangkiti, mereka akan segera dibawa ke NCID untuk pemantauan lanjut dan pengasingan bagi mencegah penularan seterusnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here