JHEAT buka siasatan video lelaki peluk pelayan wanita 

0
107
Tular di media sosial video berdurasi 34 saat yang memperlihatkan dua pelanggan tanpa segan silu berpelukan dengan pekerja wanita kedai makan di Kuala Terengganu, semalam.

KUALA TERENGGANU – Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) telah membuka kertas siasatan berhubung satu video tular menunjukkan dua pelanggan lelaki memeluk bahu dan pinggang seorang wanita di sebuah kedai makan di Setiu.

Pesuruhjaya JHEAT, M Rozi Bidin berkata, tiada kompromi dalam hal sebegini kerana bukan hanya mencemarkan agama Islam itu sendiri tetapi bertujuan membendung gejala atau kelakuan tidak bermoral dalam kalangan masyarakat.

“Premis (kedai makan) ini memang dalam pemantauan kita sebelum ia tular lagi dan dakwaan mengatakan JHEAT tak beri perhatian, itu tak betul sebab premis ini sedang dalam pemantauan.

“Kita tak akan biarkan benda-benda atau perkara yang tidak baik, perlakuan tak senonoh dan kita akan tengok mengikut bidang kuasa yang ada.

“Tindakan boleh diambil mengikut Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) Terengganu 2001,” katanya.

Terdahulu, tular di media sosial video berdurasi 34 saat yang memperlihatkan dua pelanggan tanpa segan silu bergambar dengan pekerja wanita di kedai berkenaan, semalam.

Video berkenaan menimbulkan kecaman warganet sambil meminta pihak berkuasa mengambil tindakan tegas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here