Kerosakan Stadium Shah Alam sejak zaman BN – MB Selangor

0
53
Amirudin Shari.

CYBERJAYA – Kerosakan yang dialami Stadium Shah Alam sudah bermula sejak zaman pemerintahan Barisan Nasional (BN).

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari menafikan Kerajaan Selangor tidak membuat kerja-kerja penyelenggaraan Stadium Shah Alam secara berterusan.

“Kerosakan dialami Stadium Shah Alam memerlukan perbelanjaan tinggi dan ia bukanlah perkara baharu sebaliknya perlu ditangani secara menyeluruh termasuk cadangan merobohkan stadium berkenaan.

“Beliau (Tan Sri Noh Omar) tidak faham apa-apa dan sebab itu beliau keluarkan kenyataan begitu,” katanya memetik laporan Sinar Harian.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Pengurusan Tertinggi Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) dan Korban Perdana PKPS di Selangor Fruit Valley (SFV) di Bestari Jaya di Kuala Selangor, hari ini.

Amirudin berkata, kerajaan negeri telah melaksanakan kajian sejak dari awal lagi berhubung status Shah Alam sama ada perlu diselenggara atau dirobohkan bagi penjimatan kos.

Jelas beliau, kerajaan negeri memperuntukan sebanyak RM5 juta setiap tahun bagi kos penyelenggaraan stadium terbabit.

Malah katanya, kerajaan negeri terpaksa membelanjakan lebih RM30 juta bagi kerja baik pulih sistem perpaipan yang mengalami kerosakan teruk.

“(Peruntukan) tak pernah kurang, tetapi ada beberapa nilai atau bangunan berusia lebih 30 tahun kita kena semak semula.

“Sebab itu kita mesti lakukan semakan yang tepat, baru kita boleh tahu kedudukan bangunan dan masalah bangunan tersebut,” ujar beliau.

Media semalam melaporkan, UMNO Selangor mempersoalkan tindakan kerajaan negeri yang bercadang merobohkan Stadium Shah Alam kononnya sebagai langkah penjimatan sedangkan ia hanya memerlukan penyelenggaraan secara berterusan.

Noh yang juga Pengerusi UMNO Selangor berkata, stadium itu tidak seharusnya diroboh jika kerajaan negeri mengambil pendekatan menyelenggara dan membaik pulih kerosakan secara konsisten sama seperti di stadium lain di luar negara dan di negeri lain.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here