Penceramah bebas ditahan polis, disyaki rogol remaja

0
148
Polis

KUALA SELANGOR – Seorang penceramah bebas terkenal ditahan polis semalam selepas dipercayai terbabit dalam kes rogol perempuan berumur 14 tahun.

Timbalan Ketua Polis Selangor, Datuk S Sasikala Devi Subramaniam berkata, suspek berusia 30-an itu ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Selangor pada 4.50 petang.

Beliau berkata, penceramah bebas itu direman selama lima hari hingga 23 Julai bagi membantu siasatan.

“Kebenaran reman itu diperoleh daripada Mahkamah Majistret Sungai Besar bagi membolehkan siasatan lanjut ke atas suspek dapat dijalankan.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan dan Seksyen 14 (a) Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, terdahulu pihaknya menerima laporan berhubung kejadian itu daripada remaja perempuan terbabit pada 11.15 malam, 16 Julai lalu.

Menurutnya, hasil siasatan mendapati mangsa berkenalan dengan suspek sejak Mei tahun lalu.

“Bermula daripada perkenalan tersebut, pengadu dan suspek telah beberapa kali melakukan hubungan intim di beberapa lokasi yang berbeza.

“Setakat ini, empat kertas siasatan telah dibuka iaitu dua di Selangor, satu di Kuala Lumpur dan satu di Perak melibatkan pengadu yang sama,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here