PM umum pengecualian duti setem untuk rumah pertama menerusi i-MILIKI

0
20
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengumumkan pengecualian duti setem 100 peratus bagi pemilikan rumah pertama berharga RM500,000 dan ke bawah menerusi inisiatif Pemilikan Perumahan Keluarga Malaysia (i-MILIKI).

Perdana Menteri berkata, bagi rumah berharga melebihi RM500,000 sehingga RM1 juta, insentif pengecualian duti setem ialah sebanyak 50 peratus.

“Pengecualian ini adalah bagi perjanjian jual beli yang disempurnakan dalam tempoh mulai 1 Jun 2022 sehingga Disember 2023,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap melancarkan Home Ownership Programme (Program Pemilikan Kediaman) (HOPE) dan Karnival Jom Beli Rumah di Pusat Pameran Mid Valley di sini hari ini.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, meskipun pengecualian duti setem itu akan mengurangkan kutipan hasil kepada negara, namun beliau menegaskan bahawa tindakan itu merupakan komitmen kerajaan kepada Keluarga Malaysia.

Katanya, kerajaan melakukan pelbagai cara untuk memudahkan pemilikan rumah kediaman dalam kalangan Keluarga Malaysia seperti pemberian insentif pengecualian cukai duti setem bagi perjanjian pindah milik harta tanah dan perjanjian pinjaman.

“Untuk rekod, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) memaklumkan bahawa tuntutan pengecualian duti setem di bawah HOC adalah sebanyak RM957.8 juta. Malah, tuntutan pengecualian duti setem paling tinggi adalah bagi harga rumah RM500,000 dan ke bawah,” katanya.

Sementara itu Perdana Menteri berkata, Karnival Jom Beli Rumah yang akan diadakan di seluruh negara itu membawa mesej dan inisiatif-inisiatif kerajaan termasuklah kerajaan negeri khususnya dalam soal perumahan.

“Saya juga sedar kita sedang berdepan dengan pelbagai cabaran ekonomi namun kita perlu terus membantu rakyat dengan memperkasakan agenda pemilikan kediaman melalui lebih inisiatif tersusun yang dirangka oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

“Beberapa bulan lalu, saya pernah melancarkan skim memiliki kediaman Rent-to-Own (RTO) PR1MA bagi membantu Keluarga Malaysia. Saya harapkan kaedah RTO dapat diperluaskan khususnya dalam pasaran perumahan swasta,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata pembinaan rumah mampu milik untuk kumpulan B40 juga sedang giat dilaksanakan oleh agensi-agensi penyedia perumahan, baik di peringkat pusat, mahupun di peringkat negeri.

Katanya, program perumahan rakyat atau PPR akan terus diperkukuh dengan hala tuju baharu serta komponen yang akan dapat meningkatkan daya huninya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here