Kes SRC: Bukti baharu boleh beri impak nuklear terhadap Hakim Nazlan – kata Zaid Ibrahim

0
73
Datuk Seri Najib Tun Razak

PUTRAJAYA – Datuk Mohd Zaid Ibrahim berkata, tanggapan hakim dan pihak lain bahawa tindakan Datuk Seri Najib Tun Razak menukar barisan peguam bela di saat akhir sebagai satu muslihat untuk menangguhkan perbicaraan adalah tidak benar.

Mohd Zaid berkata, sebagai seorang peguam, beliau telah diminta untuk membantu bekas Perdana Menteri itu dalam perkara tersebut.

Beluau berkata, berdasarkan bahan dan dokumen yang dilihat, pihaknya mempunyai bukti baharu yang boleh memberikan impak nuklear terhadap Hakim Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazal.

“Datuk Seri Najib percaya dengan andaian lazim hakim berkenaan penyusunan semula pasukan guamannya menjelang akhir bulan lepas adalah sebahagian daripada muslihat taktikal dan muslihat untuk menyekat dan menghalang prosiding bagi mengelak atau menangguhkan penghakiman akhir dan hukuman yang akan dijatuhkan ke atasnya atau atas sebab politik.

“Sebagai ahli politik sendiri, saya boleh mengesahkan bahawa andaian yang malang ini adalah sangat jauh daripada kebenaran.

“Konflik kepentingan dan berat sebelah Nazlan Ghazali dalam menjadi hakim bicara dan menjatuhkan penghakiman dan hukuman ke atas Datuk Seri Najib,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, Zaid dan firma guamannya, Zaid Ibrahim Suflan TH Liew & Partners menarik diri daripada mewakili Najib dalam prosiding rayuan akhir kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Zaid berkata, beliau menerima dan memahami bahawa Najib kini berada di titik penting dalam garis masa kes SRC, apabila kebebasan peribadinya menjadi taruhan.

“Saya mengesahkan bahawa keputusan ini dibuat oleh Datuk Seri Najib dengan sokongan penuh dan dengan persetujuan saya.

“Seperti yang saya faham, keputusan Datuk Seri Najib adalah didorong oleh kepercayaan beliau bahawa peguamnya tidak boleh lagi menjalankan sebarang tujuan yang berguna untuknya lagi dalam perbicaraan yang sedang berjalan berkaitan rayuan di Mahkamah Persekutuan,” ujarnya.

Dalam pada itu, Zaid turut melahirkan perasaan kesal kerana usaha anak guam mereka untuk mencari keadilan telah diabaikan secara tidak adil.

“Keputusan untuk saya dan firma saya menerima tugas ini bersandarkan pada pandangan kami bahawa kes Datuk Seri Najib memerlukan pendekatan baharu dan perspektif baharu.

“Ia juga memerlukan beliau untuk meninggalkan perkara yang tidak perlu dan serangan peribadi terhadap Hakim Nazlan yang telah mempengerusikan perbicaraan.

“Sebaliknya, kami berhasrat untuk menumpukan perhatian sepenuhnya kepada isu undang-undang dan fakta yang mengelilingi kes itu, menumpukan terutamanya kepada isu berat sebelah dan konflik kepentingan.

“Kami percaya daripada analisis objektif fakta kes bahawa bukti banyak memihak kepada Datuk Seri Najib,” katanya.

Malah, Zaid berkata, bagi memastikan permohonan untuk mengemukakan bukti baharu dikemukakan dengan betul dan kukuh pihaknya juga telah berunding dengan firma guman Niru Pillai dari Niru dan Co LLC dari Singapura.

“Saya tahu bahawa Niru boleh membawa nilai tambah dan akan menjadi arkitek yang sangat baik untuk membawa perspektif yang sama sekali berbeza kepada mana-mana kes yang sukar.

“Niru mengumpulkan pasukan dalam Firmanya untuk membantu ZIST. Beliau juga kemudiannya menghubungi untuk mendapatkan nasihat bebas daripada peguam terkemuka dalam undang-undang jenayah dan dalam situasi semasa yang menghadapi permohonan untuk mengemukakan bukti baharu dan rayuan.

“Memandangkan rangkaian perhubungan profesional Niru yang luas di India dengan ahli terkemuka dalam profesion undang-undang India, Niru mencari dua Peguambela Kanan terkemuka yang sangat mantap, Sidharth Luthra dan Kavin Gulati,” ujarnya.

Zaid berkata, pihaknya percaya bahawa permohonan itu berasas dan sangat menarik malangnya mahkamah tidak membenarkan permohonan itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here