KPLB akan kaji keperluan wujudkan lebih banyak tadika Kemas di bandar

0
5

PUTRAJAYA – Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) akan mengkaji keperluan memperbanyakkan taman didikan kanak-kanak (tadika) Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) dalam bandar.

Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, buat masa ini kekangan yang wujud adalah dari segi tenaga kerja, dan penambahannya perlu dipohon kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

“Jumlah tadika Kemas dalam bandar adalah kecil, dan keperluan untuk menambah itu ada permintaan tinggi, namun perkara itu perlu dikaji kerana memerlukan kakitangan,” katanya ketika ditanya sama ada KPLB bercadang membuka lebih banyak tadika di kawasan bandar ekoran yuran yang semakin meningkat di tadika swasta.

Mahdzir berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas Majlis Amanat Perdana Perkhidmatan Awam ke-18 (MAPPA XVIII) yang dirasmikan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, di sini hari ini.

Mengenai semakan semula kadar biasiswa pelajar di bawah KPLB khususnya Majlis Amanah Rakyat (MARA) untuk semua pelajar di dalam dan luar negara, Mahdzir berkata butirannya akan diumumkan Perdana Menteri pada satu majlis nanti.

Semalam Pengerusi Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi, Tan Sri Annuar Musa dilaporkan berkata, Jemaah Menteri bersetuju meluluskan semakan semula kadar biasiswa di bawah KPLB khususnya MARA untuk semua pelajar di dalam dan luar negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here