Muzium Kraf Orang Asli tarik perhatian Menteri Luar New Zealand

0
15
Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta melawat Muzium Seni Kraf Orang Asli yang terletak di Taman Botanik, Tasik Perdana.

KUALA LUMPUR – Muzium Seni Kraf Orang Asli yang terletak di Taman Botanik, Tasik Perdana di ibu negara, menarik perhatian Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta.

Beliau yang juga suku kaum Orang Asli Maori, New Zealand, meluangkan masa lebih 30 minit di muzium diiringi Ketua Pengarah, Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA), Sapiah Mohd Noor serta pegawai Jabatan Muzium Negara, Wisma Putra dan Kementerian Pembangunan Luar Bandar, (KPLB).

Mahuta yang kini dalam lawatan rasmi ke negara ini berkunjung ke muzium tersebut sempena sambutan Hari Orang Asli Sedunia yang disambut hari ini.

Turut serta, Pesuruhjaya Tinggi New Zealand ke Malaysia, Pam Chong Dunn.

Paling mencuri tumpuan Mahuta sepanjang lawatan itu adalah persembahan tarian Orang Asli Mahmeri.

Lawatan itu adalah anjuran bersama Jabatan Muzium Negara, JAKOA dan Wisma Putra.

Semalam Mahuta dan delegasinya turut mengadakan kunjungan hormat ke atas Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid di Putrajaya.

Kedua-dua menteri itu bertukar-tukar pandangan selain berkongsi pengalaman negara masing-masing dalam pengurusan, pembangunan dan kebajikan Orang Asli.

Mahuta mengadakan lawatan kerja selama tiga hari ke Malaysia dari 6 hingga 9 Ogos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here