Keluarga Malaysia Teguh Bersama bangunkan negara melalui medium percukaian

0
190
Sambutan Hari Kebangsaan yang berlangsung di Dataran Merdeka pada 31 Ogos lalu. Kredit gambar Jabatan Penerangan

“Aku
Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Aku lah penyambung warisan”
(Petikan lirik lagu Warisan, – Dato’ Sudirman bin Haji Arshad)

Keluarga Malaysia Teguh Bersama

Tanggal 31 Ogos 1957 merupakan tarikh keramat yang semestinya telah tersemat kemas di dalam jiwa dan sanubari setiap rakyat Malaysia. Sesungguhnya tarikh ini merupakan tarikh bersejarah apabila negara mencapai kemerdekaan dan bebas daripada cengkaman penjajah. Tahun 2022 ini genaplah 65 tahun bumi bertuah ini merdeka dan ia disambut penuh meriah bertemakan “Keluarga Malaysia Teguh Bersama”. Pemilihan tema pada tahun ini menekankan tentang konsep keharmonian dalam masyarakat majmuk di Malaysia yang dicetuskan oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Antara mesej yang ingin disampaikan melalui tema ini adalah perlunya masyarakat yang bersatu padu dan bekerjasama dalam mewujudkan keharmonian yang menjadi pemangkin kepada kemakmuran dan kestabilan sesebuah negara. Rakyat yang tidak bersatu padu boleh mendatangkan risiko kepada tanah air seperti perpecahan dalam masyarakat, kegawatan sosio-ekonomi, politik dan huru-hara.

Hikmah ujian Covid-19 melanda negara

Menyelusuri bait-bait lirik dalam lagu Warisan, ia menggambarkan secara jelas bahawa segenap lapisan rakyat mempunyai satu tanggungjawab yang sama iaitu sebagai penyambung warisan dalam mengekalkan ekosistem keharmonian dan kesejahteraan negara kita agar sentiasa terpelihara. Jika diimbas kembali bagaimana kita bergelut mengharungi situasi pandemik Covid-19 selama lebih dua tahun ini, ternyata ujian getir tersebut sudah cukup menguji keteguhan dan kebersamaan kita dalam mendepani segala rintangan dan cabaran terutamanya ketika sektor ekonomi negara amat terkesan pada ketika itu.

Umum mengetahui dalam keadaan Covid-19 pada ketika itu, kerajaan perlu menampung lebih banyak perbelanjaan untuk membantu rakyat yang terkesan melalui pelaksanaan pelbagai program seperti Bantuan Prihatin Nasional (BPN), Geran Khas Prihatin (GKP), serta pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI) semata-mata untuk memastikan nasib rakyat terbela dan aktiviti ekonomi negara terus berkembang.

Selain daripada itu, Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) turut disalurkan kepada golongan B40 dan T20 bertujuan bagi membina semula motivasi rakyat yang rendah semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

Kerajaan dalam Pembentangan Bajet 2022 juga telah memperuntukkan sejumlah RM8.2 bilion untuk manfaat 9.6 juta orang di bawah Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) selain pelancaran beberapa inisiatif bagi memacu pertumbuhan ekonomi negara seperti Inisiatif Jamin Kerja Keluarga Malaysia dan Inisiatif Semarak Niaga Keluarga Malaysia yang mampu memberikan peluang pekerjaan kepada rakyat untuk bangkit selepas lebih dua tahun berperang dengan wabak Covid-19.

Mungkin tidak ramai yang cuba untuk menilai dan memahami tatacara kerajaan memperoleh sumber dana atau pendapatan dalam merencana serta melaksanakan pelan rangsangan ekonomi ini. Hakikatnya perlu diingat bahawa hasil utama negara diperoleh daripada hasil cukai yang terbahagi kepada dua komponen, iaitu cukai langsung dan cukai tidak langsung yang mana cukai langsung menyumbang hampir 40 peratus kepada belanjawan negara bagi tahun 2022.

Komponen hasil cukai ini terbukti mempunyai peranan yang amat penting untuk memastikan segala projek dan pakej pembangunan yang direncanakan mampu untuk dilaksanakan oleh kerajaan.

Hasil negara benteng keamanan negara

Bersempena dengan sambutan Hari Kebangsaan ini, seringkali rakyat Malaysia disajikan dengan tontonan filem-filem mengenai jasa pahlawan-pahlawan terdahulu yang bergadai nyawa demi keselamatan dan kedaulatan negara sebagai salah satu elemen penghayatan kemerdekaan.

Malah baru-baru ini juga tayangan filem “Mat Kilau” arahan Syamsul Yusoff telah berjaya menjentik semangat patriotisme dalam kalangan para penontonnya selain mencatatkan keuntungan luar biasa dan di luar dugaan. Namun hakikatnya perubahan peredaran zaman menuntut kita untuk mempertahankan kedaulatan negara dengan cara tersendiri.

Kalau dahulunya kita dituntut untuk menyertai pasukan Rejimen Askar Tanah Melayu (RAMD) bagi menjaga keselamatan negara namun kini setiap individu rakyat Malaysia mampu menjaga kedaulatan negara melalui medium percukaian.

Manfaat cukai kepada kesejahteraan negara tidak boleh dinafikan lagi kerana hasil negara yang mampan mampu menjadi benteng kepada pertahanan negara. Walaupun negara masih berperang dengan wabak Covid-19 sejak tahun 2020 namun rekod kutipan cukai langsung negara mencatatkan kutipan yang memberansangkan pada tahun 2021 dengan kutipan sebanyak RM144 bilion. Data ini menunjukkan tanda positif kepada kadar tahap pematuhan cukai dalam kalangan rakyat Malaysia. Maka kita sebagai rakyat Malaysia harus berbangga dan bersyukur dengan nikmat keamanan yang telah kita kecapi hasil sumbangan cukai selama ini.

Menurut laporan pembentangan Bajet 2022 oleh Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz menyatakan bahawa Kementerian Pertahanan dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) masing-masing telah diperuntukkan dana sebanyak RM16 bilion dan RM17 bilion bagi tujuan memperkasakan benteng pertahanan negara termasuklah RM1.6 bilion diperuntuk bagi mempertingkat kesiagaan aset utama Angkatan Tentera Malaysia dan RM14 juta untuk menggantikan peralatan utama pasukan khas laut (PASKAL) dan pasukan khas udara (PASKAU) bagi menjamin keselamatan negara.

Nilai ini tidak mampu disediakan andainya rakyat Malaysia culas dalam menjalankan tanggungjawab mereka membayar cukai kepada negara. Hasil negara adalah benteng keamanan negara yang perlu dipertahankan. Mungkin pada hari ini kita mampu tersenyum menyaksikan anak kita bermain dengan penuh gembira, namun esok lusa belum tentu kita dapat mewariskan tanah air tercinta ini kepada anak cucu kita seandainya tanggungjawab kita melalui sumbangan cukai gagal kita laksanakan.

Mensyukuri nikmat keamanan dengan melaksanakan tanggungjawab anda

Malaysia merupakan sebuah negara yang makmur dan aman walaupun rakyatnya hidup dalam berbilang kaum disebabkan rakyatnya mengamalkan sikap toleransi antara satu sama lain. Sebagai penduduk negara yang bertuah ini, marilah kita bersyukur kerana telah dikurniakan nikmat kemerdekaan, keamanan, kesejahteraan dan kedamaian supaya nikmat itu berkekalan.

Bersyukurlah, kerana sehingga hari ini kita diberikan nikmat tidur yang tenang, melakukan aktiviti sosial serta bergerak dengan bebas, keluar bekerja pada sebelah pagi dan pada petangnya balik ke rumah bertemu insan tersayang. Keselamatan dan kedaulatan negara ini dijaga dengan sepenuh hati, jiwa dan raga oleh pihak berkuasa yang semestinya tanpa mereka, lena kita tidak mungkin setenang ini, makan kita tidak mungkin senikmat ini.

Hakikat yang perlu kita terima ialah cukai merupakan bayaran yang dibuat oleh rakyat untuk kebajikan diri mereka sendiri terutamanya apabila menyentuh aspek keselamatan dan keamanan negara. Secara ringkasnya konsep cukai adalah satu bentuk kerjasama antara rakyat dengan kerajaan untuk kepentingan bersama apabila cukai yang diterima daripada rakyat kemudiannya akan digunakan kembali untuk manfaat rakyat.

Justeru, tanggungjawab membayar cukai merupakan salah satu cara untuk kita mensyukuri akan nikmat kemerdekaan agar ia kekal selama-lamanya sehingga ke anak cucu. Setiap sen wang cukai yang dibayar diterjemahkan dalam bentuk kehidupan yang harmoni dan tenteram yang mana semua ini mampu disediakan oleh pihak kerajaan selagi mana hasil pendapatan negara adalah stabil dan mencukupi.

Mensyukuri nikmat keamanan negara haruslah dibuktikan dengan tanggungjawab setiap individu untuk mendidik masyarakat sekeliling akan pentingnya kesedaran pendidikan cukai sejak dari awal lagi. Oleh yang demikian, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sebagai sebuah agensi pentadbir cukai negara bertanggungjawab untuk memastikan rakyat Malaysia ‘celik cukai’ melalui pendidikan dan kesedaran cukai dengan memfokuskan usaha berdasarkan kepada tiga (3) pendekatan utama, iaitu; (A) Awareness, (E) Education and (S) Services atau ringkasnya AES.

LHDN akan terus mengamalkan tiga perkara ini dalam usaha untuk menunjukkan peranan LHDN sebenarnya adalah sebagai pemudahcara pematuhan atau facilitator of compliance. Secara tidak langsung, melalui pendekatan ini adalah diharapkan tahap pematuhan pembayar cukai akan terus meningkat kerana LHDN telah memberikan didikan yang sempurna sejak dari awal lagi.

Nikmat keamanan ini mampu dipertahankan sekiranya seluruh rakyat menjalankan tanggungjawab percukaian mereka secara sukarela kerana hanya dengan cara ini sahaja negara boleh menjamin kutipan cukai yang lebih mampan.

Kesimpulan

Usaha untuk mempertahankan nikmat kemerdekaan dan keamanan ini perlulah dibuat secara berterusan tanpa henti. Janganlah kita menjadi generasi yang lupa akan perjalanan serta perjuangan terdahulu dengan berasa selesa dan mengambil mudah dengan apa yang kita ada sekarang.

Hayatilah erti sebuah kemerdekaan dan pertahankanlah negara kita dengan melaksanakan tanggungajwab sebagai pembayar cukai kepada negara. Bukan semua daripada kita mampu untuk mengangkat senjata dan berjuang di barisan hadapan, namun dengan sumbangan cukai yang kita salurkan pada hari ini sebenarnya mampu mempersiapkan pasukan keselamatan negara dengan kelengkapan yang terkini demi menjaga kedaulatan negara. Pepatah Melayu ada mengungkapkan “Bersatu Kita Teguh, Bercerai Kita Roboh” yang memberikan seribu makna untuk kita bersama-sama membangunkan negara yang kita cintai ini melalui platform serta medium percukaian.

Marilah sama-sama kita merapatkan saf dan berazam agar semangat Hari Kebangsaan dengan tema “Keluarga Malaysia Teguh Bersama” dapat kembali menyemarakkan semangat patriotisme dalam diri kita dan menyemai budaya integriti untuk Malaysia yang lebih sejahtera demi masa hadapan generasi pewaris kita.

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Oleh: Bahagian Komunikasi
Pejabat Ketua Pegawai Eksekutif LHDN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here