PM terima kunjungan hormat TPM Singapura

0
10
Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini menerima kunjungan hormat daripada Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Singapura, Lawrence Wong hari ini.

PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini menerima kunjungan hormat daripada Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Singapura, Lawrence Wong di Perdana Putra di sini, yang menyaksikan kedua-dua negara terus memperkukuh hubungan akrab mereka.

Ini merupakan lawatan sulung Wong ke Malaysia selepas dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri republik itu pada Jun 2022. Wong tiba di Malaysia semalam untuk lawatan rasmi empat hari, memetik laporan Bernama.

Pada pertemuan hampir sejam itu yang bermula pada 5.30 petang, Ismail Sabri mengucapkan tahniah kepada Wong atas pelantikan beliau dan kedua-dua pemimpin mengulangi komitmen mereka untuk terus memperkukuh hubungan dua hala Malaysia-Singapura termasuk dengan meneroka bidang kerjasama baharu antara kedua-dua negara.

Singapura merupakan destinasi eksport kedua terbesar Malaysia selepas China dengan nilai dagangan US$29.85 bilion dan sumber import kedua terbesar Malaysia juga selepas China dengan import berjumlah US$18.45 bilion dari Januari hingga Julai 2022.

Dari Januari hingga Disember 2021, pelaburan Singapura di Malaysia ialah sebanyak US$38.62 bilion manakala pelaburan Malaysia di Singapura berjumlah US$25.41 bilion bagi tempoh sama.

Turut hadir Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dan Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah.

Semasa berada di Malaysia, Wong turut dijadualkan menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here