Guan Eng mahu ambil tindakan undang-undang terhadap Tajuddin

0
24
Pengerusi DAP, Lim Guan Eng (dua dari kanan) dalam satu sidang media berhubung kenyataan penyandang kerusi Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman yang disifatkan sebagai menyentuh sentimen perkauman

GEORGETOWN – Pengerusi DAP, Lim Guan Eng mahu mengambil tindakan undang-undang terhadap Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berhubung kenyataan penyandang kerusi Parlimen Pasir Salak itu yang disifatkan sebagai menyentuh sentimen perkauman.

Bekas Menteri Kewangan itu berkata, Tajuddin dalam satu program wacana anjuran sebuah akhbar pada 18 Oktober lalu mendakwa pejabat tempatnya bertugas ketika di Kementerian Kewangan tidak ubah seperti tokong.

“Saya sudah mengarahkan peguam menghantar surat tuntutan guaman. Sekarang kita sibuk, saya rasa akan ambil masa dan kita akan hantar ke pejabatnya (Tajuddin) di Kuala Lumpur kerana kita tahu dalam tindakan saman malu, kita hanya boleh buat ke atas individu.

“Bila saya akan hantar, saya akan umumkan, tetapi ini terpulang kepada peguam saya,” katanya pada sidang media di Wisma DAP Jalan Rangoon di sini, hari ini.

Guan Eng yang turut menunjukkan rakaman klip video itu kepada media, berkata, ia menyakitkan hati untuk ditonton dan akan mengemukakan tuntutan mahkamah kepada Tajuddin.

“Terpulang kepada mahkamah, (sudah) tentu kalau boleh dapat pampasan dan saja permohonan maaf atau sebagainya. Kita akan serahkan kepada mahkamah dan peguam kerana (dakwaan) ini amat bahaya, tuduhan jahat sebegini pada pentas nasional,” katanya.

Tambah Guan Eng lagi, situasi tersebut  berbeza dengan kenyataan dikeluarkan Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang berhubung dakwaan mengaitkan orang bukan Islam dengan perbuatan rasuah.

“Abdul Hadi cakap secara menyeluruh tanpa merujuk kepada individu, sebab itu kita buat laporan polis. Kami tak boleh saman sebab beliau tidak merujuk kepada individu,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here