LHDN tarik balik rayuan saman terhadap anak Najib – Peguam

0
12

CYBERJAYA – Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menarik balik rayuannya, yang difailkan di Mahkamah Rayuan, berhubung samannya terhadap anak bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, Nooryana Najwa bagi mendapatkan RM10.3 juta cukai pendapatan tidak dibayar.

Laporan Bernama menyebut, Peguam Wee Yeong Kang yang mewakili Nooryana Najwa sebagai berkata, LHDN memfailkan notis untuk tidak meneruskan rayuan itu pada Isnin.

“Anak guam kami telah menyelesaikan kes cukainya selepas ejen cukainya dan LHDN berbincang mengenainya,” kata Wee.

Berikutan itu, kata Wee, rayuan LHDN yang sepatutnya dijadualkan didengar hari ini, dibatalkan.

LHDN merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 26 Ogos 2020 yang menolak permohonannya untuk mendapatkan penghakiman terus terhadap Nooryana Najwa bagi mendapatkan semula RM10.3 juta cukai pendapatan yang belum dibayar.

Pada 24 Julai 2019, kerajaan Malaysia memfailkan writ saman dan penyataan tuntutan menerusi LHDN, di Mahkamah Tinggi dengan menamakan Nooryana Najwa selaku defendan.

Menurut penyataan tuntutan, LHDN mendakwa Nooryana Najwa gagal mengemukakan Borang Nyata Orang Perseorangan mengikut Seksyen 77 Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi Tahun Taksiran 2011 sehingga 2017.

LHDN mendakwa sehingga kini, defendan masih gagal membayar amaun cukai pendapatan yang masih terhutang termasuk dengan kenaikan yang kesemuanya berjumlah RM10,335,292.36.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here