Pemberian subsidi kepada penternak ayam, pengeluar telur diteruskan hingga Disember ini

0
7
RONALD KIANDEE

PUTRAJAYA – Pemberian subsidi kepada penternak ayam dan pengeluar telur ayam akan diteruskan dari bulan ini hingga Disember meringankan beban penternak susulan peningkatan kos pengeluaran yang berterusan.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee berkata, perkara tersebut diputuskan dalam mesyuarat Jemaah Menteri pada 7 Oktober lepas.

Beliau berkata, subsidi yang diberikan itu adalah pada kadar 80 sen sekilogram (kg) bagi ayam dan 8 sen sebiji bagi telur.

“Keputusan ini dibuat dengan mengambil kira harga siling ayam standard di peringkat runcit dikekalkan pada kadar RM9.40/kg dan harga siling telur ayam gred A, B dan C di peringkat runcit dikekalkan masing-masing pada kadar 45 sen, 43 sen dan 41 sen sebiji di Semenanjung Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan, siang tadi.

Beliau berkata, pembayaran subsidi akan disalurkan terus ke akaun penternak melalui Agrobank seperti mekanisme sedia ada melibatkan penternak persendirian, penternak integrator atau semi-integrator dan penternak kontrak serta kementerian akan memastikan proses pembayaran berjalan lancar bagi kelangsungan pengeluaran di peringkat ladang.

Menurut Ronald, pelaksanaan subsidi tersebut melibatkan tambahan implikasi kewangan sebanyak RM573.96 juta kepada kerajaan manakala jumlah peruntukan subsidi ayam dan telur ayam yang telah diperuntuk setakat ini dari Februari 2022 hingga September 2022 adalah sebanyak RM1.233 bilion.

“Setakat 4 Oktober lepas, sebanyak 13,440 permohonan tuntutan subsidi dengan nilai RM1.136 bilion telah diluluskan oleh kementerian dan semua penternak boleh terus mengemukakan permohonan supaya subsidi dapat disalurkan,” katanya.

Ronald berkata, kerajaan komited memastikan industri ayam dan telur kekal mampan dengan meneruskan pemberian subsidi selain meneruskan usaha memastikan ketersediaan dan kelangsungan bekalan ayam serta telur di pasaran kekal terjamin dengan harga berpatutan bagi kesejahteraan Keluarga Malaysia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here