Anwar ‘kurang bijak’ serang Muhyiddin dengan isu Covid-19 – Dr. Sahruddin

0
18

PAGOH – Tindakan Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim menyerang Tan Sri Muhyiddin Yassin menggunakan isu Covid-19 dipatahkan laporan akhbar bisnes terkemuka dunia, Nikkei Asia.

Secara keseluruhannya, akhbar kewangan terbesar dunia dengan edaran harian melebihi 1.73 juta naskhah itu menyimpulkan langkah diambil oleh Muhyiddin selaku Perdana Menteri ketika menangani penularan Covid-19 satu usaha yang tepat, malah rakyat juga kini sedar bahawa tindakan itu bagi menyelamatkan mereka.

Ketua Badan Pimpinan Negeri Bersatu Johor, Datuk Dr. Sahruddin Jamal berkata, Anwar cuba menjadikan perkara itu kononnya bagi menunjukkan kelemahan Muhyiddin yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN), mentadbir negara.

“Pandangan saya sebenarnya itu komen yang kurang bijak kerana bukan hanya Malaysia yang dilanda Covid-19 dan mengalami krisis kesihatan. Tetapi seluruh dunia.

“Memang kita ada SOP (prosedur operasi standard) daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Bila Covid-19 tinggi semua kena duduk di rumah, tak boleh bekerja.

“Kes kematian kerana Covid-19, kita kena bandingkan dengan negara-negara lain, adakah kita yang paling tinggi, adakah kita (negara) yang paling ramai orang meninggal,” katanya ketika ditemui di Bilik Gerakan Utama Perikatan Nasional (PN), hari ini.

Malah, dalam Indeks Pemulihan Covid-19 Nikkei Asia, Malaysia menjadi negara Asia terbaik dengan memperoleh 66.6 mata dan berada di kedudukan ke-13 dari 122 negara serta wilayah dalam pemulihan Covid-19.

Dr. Sahruddin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Kepong menyifatkan tindakan Anwar menggunakan taktik mengaitkan kes kematian akibat Covid-19 dengan langkah diambil Muhyiddin adalah tidak bijak.

Malah, jika tidak diambil langkah segera menutup sempadan dan mengenakan sekatan pergerakan, lebih ramai rakyat Malaysia yang akan meninggal dunia akibat penularan wabak itu.

Dr. Sahruddin memberi contoh seperti di China sehingga kini masalah yang berlaku masih ada sehingga sesetengah kawasan di negara itu masih lagi disekat.

Bagaimanapun, beliau berkata atas kebijaksanaan Muhyiddin mentadbir negara sebelum ini, Malaysia berjaya membawa keluar masalah itu daripada berterusan.

“Bagi saya Anwar tidak bijak bila dia sebutkan perkataan itu, memang sangat-sangat tidak bijak. Kita apa pun bila mengatur negara ini, kita akan berbincang, kita akan tanya ketua-ketua jabatan dan profesional macam mana kita nak menangani kes Covid-19, macam mana kita nak membangunkan negara ini dengan lebih baik,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here