BN buat dua mesyuarat malam ini – Hishammuddin

0
74

KUALA LUMPUR – Bendahari Agung Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, parti itu akan mengadakan dua mesyuarat malam ini, iaitu Dewan Tertinggi BN dan Ahli Parlimen BN, lapor Berita Harian.

Mesyuarat itu diadakan selepas 30 Ahli Parlimen BN sepakat memutuskan untuk berkecuali daripada menyokong mana-mana nama dicalonkan sebagai Perdana Menteri, selain bersedia untuk menjadi pembangkang.

Ahli Parlimen BN hari ini dilaporkan mengesahkan tidak menandatangani sebarang akuan bersumpah (SD) bagi menyokong nama calon Perdana Menteri dari Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN).

PH menamakan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri mereka, sementara Tan Sri Muhyiddin Yassin dicalonkan bagi pihak PN.

Kemelut pelantikan Perdana Menteri ke-10 berlanjutan hingga kini, selepas tiada gabungan parti yang menang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu memperoleh majoriti mudah 112 kerusi bagi membentuk kerajaan.

Sementara itu, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menitahkan 30 Ahli Parlimen BN untuk mengadap baginda di Istana Negara, esok.

Dalam satu kenyataan, Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Seri Ahmad Fadli Shamsuddin berkata, sesi mengadap secara individu itu dijadualkan berlangsung pada jam 10.30 pagi.

Ia susulan Muhyiddin memaklumkan kepada baginda yang gabungan parti itu tidak mahu bekerjasama dengan PH, kerana pendirian itu menjadi prinsip gabungan terbabit sejak dulu.

Sementara itu, dua Ahli Parlimen BN, Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng (Tanjung Piai) dan Datuk Ramli Mohd Nor (Cameron Highlands) tiba di Ibu Pejabat UMNO bagi menghadiri mesyuarat berkenaan, malam ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here