Hormati abang bertanding tiket parti lain punca Ustaz Kazim tarik diri wakili BN

0
12
Mohamad Kazim Bin Elias dicalonkan bagi Parlimen Larut pada Majlis Pengumuman Calon Barisan Nasional bagi Pilihan Raya Umum (PRU15) sebelum menarik diri.

IPOH – Penceramah bebas, Datuk Mohammad Kazim Elias menjelaskan tindakannya menarik diri daripada menjadi calon Barisan Nasional (BN) di Parlimen Larut adalah demi kepentingan keluarga.

Mohammad Kazim atau lebih dikenali sebagai Ustaz Kazim Elias, 50, berkata, beliau mahu mengelak timbulnya masalah, susulan abangnya, Datuk Mohd Najmuddin Elias bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Kurau mewakili Perikatan Nasional (PN).

“Saya berpegang kepada prinsip tidak bertanding dalam bidang politik jika digandingkan bersama ahli keluarga, selain ia juga amanat arwah ibu,” katanya memetik laporan Bernama hari ini.

Ustaz Kazim berkata, pada mulanya beliau mengambil keputusan untuk menandatangani watikah sebagai calon BN Parlimen Larut tanpa mengetahui bahawa Najmuddin turut menandatangani watikah untuk mewakili parti lain.

“Selepas beberapa rundingan dan perbincangan dengan keluarga, saya ambil keputusan untuk tandatangan watikah sebagai wakil BN tetapi abang saya pun tandatangan satu lagi watikah parti lain tanpa kami ketahui.

“Saya hormati dia dan beri laluan kepadanya,” katanya.

DUN Batu Kurau terletak di bawah Parlimen Larut, selain DUN Selama dan Kubu Gajah.

Pada 2 November lalu, Mohammad Kazim menarik diri daripada bertanding mewakili BN di Parlimen Larut pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) dan digantikan dengan Ketua Penerangan Pemuda UMNO Bahagian Larut, Mohd Shafiq Fhadly Mahmud, yang akan bertemu Auzaie Fadzlan Shahidi (Pejuang-Berjasa), Zolkharnain Abidin (PH-AMANAH) dan Datuk Seri Hamzah Zainudin (PN-BERSATU).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here