Undi pos anggota tentera bermula 7 hingga 19 November – Panglima ATM

0
6
Gambar hiasan

KUALA LUMPUR – Seramai 146,737 individu membabitkan anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan pasangan mereka akan mengundi pada hari pengundian awal Pilihan Raya Umum (PRU15) Selasa ini.

Panglima ATM, Jeneral Tan Sri Affendi Buang berkata, Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) telah mewartakan sebanyak 153 pusat mengundi awal ATM di seluruh negara.

Bagaimanapun, katanya, proses membuang undi bagi anggota yang didaftarkan sebagai pengundi pos sudah bermula 7 November lalu sehingga 19 November ini sebelum pukul 5 petang selepas menerima Sampul Keutamaan Kertas Undi Pos (SKKUP) yang dikeluarkan oleh Pegawai Pengurus bagi sesuatu bahagian pilihan raya.

“Adalah menjadi harapan ATM proses pengundian itu berjalan dengan lancar bagi membolehkan setiap anggota dapat menjalankan tanggungjawab sebagai pengundi yang sah seperti mana rakyat Malaysia yang lain,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Affendi juga berkata, ATM sentiasa menyokong proses dan Sistem Demokrasi Berparlimen di bawah pentadbiran Raja Berperlembagaan dengan Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Negara.

“Atas kesetiaan kepada Yang di-Pertuan Agong juga, warga ATM sentiasa berpegang kepada norma-norma integriti di dalam melaksanakan amanah serta tanggungjawab demi kesejahteraan negara.

Apa yang penting ATM akan terus memberi fokus keutamaan dalam memperkasakan kesiapsiagaan angkatan demi melindungi kepentingan dan kedaulatan negara.

“Apatah lagi ketika negara kini sudah mula memasuki Monsun Timur Laut atau musim tengkujuh yang bermula sejak 7 November lalu dan akan berlarutan sehingga Mac 2023,” katanya.

Beliau berkata, ATM sudah bersiap siaga dan bersedia untuk mengatur gerakan aset sekiranya berlaku banjir terutama di negeri yang berisiko terjejas dengan bencana itu.

Dalam menghadapi pengundian pada 19 November ini, ATM juga bersedia menghulurkan bantuan kepada pihak SPR, pihak berkuasa tempatan (PBT) dan pihak berkuasa awam dalam memastikan perjalanan proses pengundian di seluruh negara berjalan lancar.

Ia juga bagi memastikan keselamatan dan kesejahteraan rakyat sentiasa terpelihara daripada sebarang kemungkinan tidak diingini sepanjang proses pengundian dan apabila keputusan pilihan raya diumumkan nanti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here